Matrik atau Diploma...mana lagi best? | La Tahzan


Pages

36

Matrik atau Diploma...mana lagi best?

Monday, April 16, 2012

Assalamualaikum..

Lepas abes spm mesti soalan ni yang bdk2 lepasan SPM cari kan...nak2 yang boleh result ok la..hoho
apa yang ditulis kat sini tak semestinya betul...
tapi sekadar coretan daripada pengalaman sendiri..

ok..mula2 cite pasal latar belakang akademik dulu sket-->>aku amek spm masa 2008..dapat result yg tak seberapa...aku dapat tawaran ke Kolej Matrikulasi Melaka dalam jurusan sains hayat....batch 09/10..alhamdulillah dapat menghabiskan program satu tahun(PST)..tapi nasib kurang menyebelahi..aku dapat sambung dalam kos yang kurang diminati..Ijazah Sarjana Muda(Teknologi) Alam Sekitar kat Universiti Malaysia Terengganu(UMT)...kos engineering tuh...hoho..satu sem masuk kos tu tak dapat nak sesuai kan diri..so aku berhenti dan amek keputusan utk buat diploma balik....guna result SPM..aku dapat sambung ke Diploma Mikrobiologi di UiTM Kuala Pilah...ok..da cukup sal latar belakang akademik..hehe...(^_^)
boleh cayer la sket kan...at least aku da ad pengalaman belajar di matrikulasi dan diploma..huhuhu
ni dia logo KMM dihatiku...


NAK PILIH DIPLOMA KE MATRIK??(antara hidup dan mati..hehe)

perkara ni sebenarnya terpulang pada diri kita...kalau nak pilih matrikulasi kena rajin..kalau tahu diri memang tak berdisiplin dan suka belajar last minute..dan memang otak kita slow sket...xleh stress....dinasihatkan pilih lah program diploma...

MATRIKULASI
Aku batch 09/10...waktu tu still ada program sains hayat dan sains fizikal..tapi mulai tahun 2011(lepasan spm 2010)
program matrikulasi sekarang  dah berubah..(yang lahir thn 1992 selamat lah lagi..yang lahir 1993 tu..banyak2 lah bersabar ye..)
sains hayat ni belajar KIMIA..BIOLOGI..DAN MATEMATIK...
sains fizikal belajar KIMIA..FIZIK DAN MATEMATIK..
Cuma BIO dan FIZ yang membezakan...huhuhu
subjek wajib Pendidikan Islam, Kemahiran Dinamika, kokurikulum dan Bahasa Inggeris..

start 2011...dah ada 3 modul...


Modul 1- Matematik, Kimia, Fizik, Biologi
Modul 2- Matematik, Kimia, Fizik, Sains Komputer
Modul 3- Matematik, Kimia, Biologi, Sains Komputer
(maklumat lanjut..boleh ke link ni..--->> http://www.moe.gov.my/bmkpm/index.php/program-matrikulasi )

http://www.emocutez.com
macam giler sikit modul satu tu...kalo yang tak suka FIZIK mesti terseksa hati dan perasaan..huhuhu...tapi andai kata adik2 rasa yakin nak ke matrikulasi dan masuk ke modul 1 xde masalah..asalkan yakin dan adanya usaha..Insyaallah...Allah akan permudahkan jalan..jangan risau..macam mana penetapan untuk dapat modul 1,2 atau 3 tu  tak tahulah macam mana..macam ktrg dulu...dah daftar ke matrik..baru dapat tahu masuk ke program sains hayat atau sains fizikal..kalau result spm..bio dapat lagi bagus daripada fizik mungkin akan dapat sains hayat..macam saya..memang tak suka fizik pun..so bio dapat A dan fizik dapat C..akhir terpilih dalam program sains hayat..sains hayat ni bagi aku memang la best..sebab xyah la jumpa fizik yang pening tu..daripada satu formula boleh dikembangkan kepada pelbagai formula..(tak rela den)

Jadual waktu di matrikulasi..
http://www.emocutez.com
biasanya waktu di matrik memang la pack dan sentiasa  terisi kot..hehe..(tipu pun ada ni) 
kelas kebiasaanya akan mula pukul 8 pagi sampai pukul 12 atau 1...then ada masa rehat antara satu atau 2 jam(based on time table class korang lah) 
pastu pukul 2 atau 3 akan mula balik class sampai 4/5 petang..paling lewat pun pukul 5 petang..
malam biasanya akan kosong..tu waktu untuk buat tutorial(kalau kat sekolah tu panggil keje rumah..ohoho)
hari jumaat best sikit..huhuhu..class daripada pukul 8 pagi sampai kul 12 jerk...(hoo yeah..)
kalau ada kelas yang mula kul 10 pagi tu...memang satu nikmat la..tapi jarang2 je bdk matrik yang mula class kul 10(myb sbb lecture cuti..sakit etc)

kalau nak class mula kul 2 petang atau 12 atau lewat..memang xde harapan langsung lah....kalau mula lewat camne la nak abeskan silibus yang "sikit " tu...
jadi prepare kan diri korang utk tidak merasa jeles dgn kawan2 diploma yang mula class pukul 2 atau 4 petang yep...korang tok sah mengada2 nak jeles dgn dorang,,dah pilih jalan ke matrik tu sila lah redha je..
tapi mula2 korang masuk matrik memang la cam penat..tak sanggup atau apa2 yg swaktu dgn nya lah..tapi bila da lama kat sana..mesti korang rasa best..matrik ni masa kita akan terisi...xde masalah kalau ada class pack pun...yang penting mind set tu...tapi dalam kuliah tolong lah concentrate ok...silibus matrik ni banyak...satu sem,,,matematik ada 9 bab..(11 bab kot..haha..da lupa)...kena faham elok2 masa lecture..sebab masa singkat kat matrik..

Camne nak survive kat matrik sedangkan SPM cuma dapat 2A atau 3A je??
http://www.emocutez.com

Hoh..xyah nak pikir result spm...spm xde pape bila dah masuk matrik..yang  penting dekat matrik kita fokus...
ada budak..SPM dapat 7A tapi kena reject..ada drpd SBP..tapi kena repeat matrik..ada yang dapat 6A tapi result matrik dapat 2.1

Yang dapat SPM 3A...result akhir matrik dapat 3.5
xyah risau nak bersaing kat sana...tapi dekat matrik memang ramai bdk2 hebat pun..hoho..sgt suka tgk penampilan bdk matrik..dorang smart..lelaki pakai kemeja dgn tie...kasut bertutup..pakai kad matrik kat luar(sangkut kat leher)...haahha..skema oh..tapi kemas...
budak perempuan lak...pakai baju kurung je semua...manis2(nak2 yang tulis post ni)
takde lah yang pakai ketat2 sampai perempuan sdiri pun pandang pelik kat perempuan...

Yuran matrik pulak cuma bayar sekali je..masa nak masuk daftar( bank-in dekat BSN)
kena buka akaun BSN..sebab kerajaan akan masukkan elaun dalam akaun,.satu sem dapat RM1250...
best tu..dapat duit free utk belajar kat sana..tapi buku2 rujukan tak dibekalkan..kalau nak kena beli sdiri yep..
tak sama cam budak Form 6...

Duduk kat matrik kena pandai2 cari masa untuk belajar....ramai yang berjaya dan ramai yang failed..jgn sombong diri sudah bila dah masuk matrik..
yelah..mesti orang pandang budak matrik ni cam hebat..tapi xde lah pape sgt pun..
kalau result akhir korang cuma dapat 2.0 je..jgn lah sedih sgt ye..semua orang ada dugaan masing2..(result aku pun lebih kurang la cmni..hehe..)
jgn mengalah..cuba jugak apply degree..ikut pengalaman dan yang aku tahu..pointer 2.0 pun still akan dpt degree..tp xdpt la yg bagus2...
*tak semua kos lelong tu tak ok...ada yang bagus..jangan dengar sgt cakap orang...REZEKI KITA KAT TANGAN ALLAH..BUKAN KAT MULUT MANUSIA...

Tapi kena bijak lah pilih kos nanti...jgn dapat pointer 2.0 tapi apply doktor(kalau dapat memang ajaib lah)
cuba apply kos dekat UMT, UMP , UMS, UNIMAP ETC(jgn piliH UM sudah...UPM AND UKM tu tgk la kos  dia...ada jugak yang dapat masuk UPM dan UKM walaupun pointer bawah 3.0.....bgantung pada rezeki masing2..)

Kelebihan matrik ni..dia adalah satu jalan singkat untuk terus ambil IJAZAH SARJANA MUDA...1tahun je dah abes...dalam umur 19@20 dah dapat masuk ijazah..tapi tak semua orang berjaya 

Pesanan:
TOLONG JANGAN SOMBONG..BUMI NI HAK MILIK ALLAH..KITA NI SEKADAR MENGHUNI JE..

kad matrik  aku

ni class aku kat matrik

yeah..waktu sem 2

ni dia,,,dewan kuliah 1 dkt KMM

last class..dan last sem dkt KMM

DIPLOMA...
Masuk diploma ni pun best jugak..hehe..
banyak je kelebihan budak diploma ni...
memang banyak masa yang terluang...tapi ada budak kos aku(mikrob) cakap diploma ni pack giler masa...bagi aku(sebab dah pena belajar kat matrik) banyak giler masa yang terluang...sempat je nak tido banyak2..makan banyak2..main game and online fb banyak2..hehe

Tapi untuk kos mikrobiologi kat UITM Kuala Pilah ni..memang kos mikrob antara kos yang busy..banyak lab report nak kena buat...memang kos ni antara kos yang tough...sem 2 ..rasa cam senget sikit kepala...tapi da nama belajar..mana ada yang senang..nak senang xyah lah belajar kan..amek ko...senang keje..

Class utk dak mikrob ni memang banyak mula kul 8 pagi jugak..hehe..
tapi bagus lah tu..BANGUN PAGI MURAH REZEKI...
kos mikrob ni memang banyak jugak berkait dgn subjek yang aku belajar di matrik..terutamanya PRE CALCULUS(ada yang belajar di matrik..subjek math...campur2..ada yang sem 1 dan sem 2)
PRE-CALCULUS ni kos mikrob cuma amek sem 1 je..hehe..lega dah hati aku..memang xberapa pandai math...sem 1 cuma dapat B+ je...xleh A pun...*ALHAMDULILLAH(^_^)


UITM KUALA PILAH..DALAM HUTAN
kolej kediaman..sejuk je kat sini..

ni waktu sem 1..huhuhu..lab chemistry

ni waktu dalam lab mikrob lak..tu exp utk bacteria..
Pastu lagi..subjek kimia...BASIC CHEMISTRY, PHYSICAL CHEMISTRY, ORGANIC CHEMISTRY DAN BIOCHEMISTRY...memang ada yang aku dah pernah belajar kat matrik(tapi masa kat matrik aku xpaham pun kimia tu..)

Dah sampai kat diploma ni baru aku boleh fokus apa yang aku belajar...
lagi kelebihan diploma ni....apa yang kita belajar lagi mendalam...kalau kat matrik cuma belajat sikit je..diploma kita akan belajar meluas lagi..banyak subtopik...
kat UITM..English(BEL) dan Pendidikan Agama Islam(CTU) dan Kokurikulum wajib untuk belajar sampai sem 3...CTU ni kena hafal surah Yassin..huhu..baguskan..at least kita menghafal jugak...(xde lah jauh dr  Al-Quran)
pastu bila dah naik sem 4 dan ke atas akan lebih menjurus ke arah kos kita..kalau ktrg mikrob ni akan lebih ke arah mikrob...sem 6 akan praktikal..terus terang cakap...banyak yang dapat kita belajar kalau masuk diploma ni...diploma sekarang ni pun dah dipendekkan,.dalam masa 2 thn setengah dah nak abes...xde ISTILAH MEMBAZIR MASA MASUK DIPLOMA NI...tolong faham baik2~~!!

Setiap sem akan ada antara 6 atau 7 paper(18,19 atau 20 jam kredit)...xde lah banyak sgt...
student mikrob paling banyak ada 19 jam kredit untuk sem 3...bdk diploma sains akan ada 20 jam kredit untuk sem 3..hehe..
Diploma Sains ni adalah kos yang majoriti student nya di UITM KP ni..(xtau detail sgt pasal dip ni..insyaallah..cuba cari maklumat dan akan dipost sal kos SAINS ni)
Diploma Sains ni...bagi aku ramai  jugak bdk2 pandai...yelah..sebab dorang kena belajar...sume sal sains..math,kimia,bio dan FIZIK(subjek kelemahan aku)

Paling best..kalau dah xnak sambung ijazah kita boleh guna Sijil diploma tu untuk minta keje...kalau MATRIK..sijil MATRIK memang xkan laku langsung utk kerja...DIPLOMA UITM NI DENGAR KATA DITERIMA JUGAK KAT NEGARA2 KOMANWEL...so, kalau nak keje kat oversea...boleh..kalau ada rezeki...macam nurse...ramai nurse dapat keje dekat DUBAI, ARAB SAUDI...mahal giler gaji dorang walaupun sekadar diploma...dalam RM8000...sampai ke belas2 ribu...

Yuran untuk belajar dekat UITM ni xde lah semahal belajar dekat u lain( waktu aku belajar kat UMT dulu...yuran pendaftaran RM1780....huhuhu..mahal giler...)
yuran pendaftaran utk diploma..cuma RM600 lebih..(anak yatim murah rm100)
utk degree pulak dalam RM800 lebih...
pastu untuk student yg keluarga berpendapatan rendah...boleh apply INSENTIF MAKANAN...dapat RM130 sebulan..Alhamdulillah...
pastu kalau dapat duk kolej...xyah bayar yuran kolej..free je..tapi bila da akhir2 sem..akan ada yang kerja bahagian asrama datang check bilik..kalau kotor kena la saman..satu kesalahan RM10....contoh: lantai kotor...kena saman rm10..tapi xde lah beban sangat..

Hahaha..tapi lagi satu kena hati2 dgn PAK GUARD DAN MAK GUARD UITM NI..kalau xpakai kad matrik memang kena panggil(sama ada pakai kad matrik tu sekarang atau denda rm50..banyak oh RM50)...budak2 lelaki kena tie-in untuk g kelas tu okeh..nak2 kalau UITM cawangan..kalau KAMPUS INDUK kat Shah Alam tu lain lah..kat cawangan ni..tiap2 pagi pak guard tunggu dan perhati bdk2 g class...

*waktu aku belajar kat UMT dulu..ada yang g class pakai seluar track..selipar  pulak pakai selipar JEPUN...kad matrik satu sem terperuk dalam BEG..hahaha...baru sem 1 masa tu...

UiTM ni berbeza sikit dgn U lain...memang xde lah nak jumpa budak2 INDIA DAN CINA...
semua budak2 MELAYU..atau bumiputra...(SABAH DAN SARAWAK)
takde lah nak jumpa student yang nerd sgt..hehe...apa2 pun banyak2 la bsyukur kalau dapat UITM....sebab UITM ni polisi dia nak membantu anak2 Melayu yang tenat sekarang ni..yuran dia memang sgt murah...huhuhu...

Tapi style pakaian kat sini..heheheh...hebat oh..sampaikan aku sendiri pening tgk style pakaian...rambut...tudung...macam culture shock sikit masa mula2 masuk UITM ni...fuh..pakai kain..pastu baju pakai tali pinggang..then tudung lilit2...aku tak pernah jumpa style camtu waktu belajar kat matrik....kdg2 nampak macam serabut sangat pun ada..
waktu belajar dkt UMT pun xpena jumpa camtu..huhuhu..
hahaha...dorang dah lain...lagipun beza umur aku dgn classmate aku 2tahun....hik3..
http://www.emocutez.com

KESIMPULAN::
Sama ada nak pilih diploma atau matrik..tu bergantung pada diri sendiri..kalau nak pergi matrik...just pergi je lah.xyah takut...kita dah besar...pandai2 buat keputusan..dan kalau gagal kat matrik tak semestinya dah gelap dunia...setiap apa yang berlaku mesti ada hikmah...boleh buat diploma balik..asalkan kita masih ada minat untuk menuntut ilmu..kat mana pun kita belajar yang penting kena ada disipilin diri..kena pandai jaga diri...jaga akidah..bila dah habis sekolah..dan masuk ke pusat pengajian..penting untuk kita jaga pendirian...dan bila dah keluar daripada sekolah..macam2 kita akan jumpa..duduk satu bilik dgn orang yang tak pernah solat dan banyak masalah sosial..masuk matrik tak semestinya akan jumpa dgn orang2 yg baik2 je...masuk diploma pun macam2 kita akan jumpa...
matrik atau diploma masing2 ada kelebihan dan kekurangan...

cuma jangan pernah berhenti belajar...
ada kata2 seorang yg alim( da lupa sape)

TANDA ALLAH MERENDAHKAN DARJAT SESEORANG IALAH BILA DIA DIHILANGKAN MINAT UNTUK MENUNTUT ILMU..

http://www.emocutez.com
peace...semoga berjaya membuat keputusan...amin
ada apa2 persoalan boleh tinggalkan komen..Insyaallah akan cuba dijawab..
tapi lagi baik PM dkt fb..sebab da kurang buka blog... ni link fb
https://www.facebook.com/afiqahariffin24?ref=tn_tnmn

http://www.emocutez.com



36 comments:

Ageo said...

Blog ini memang banyak membantu sya.....tapi bila baru kita tahu kita dpt sains hayat atau fizikal? Tu yg sya bingungkan.....harap persoalan ini dpt dijawab dlm masa yang terdekat....teruskan usaha

La Tahzan said...

maaf utk batch baru sekarang ni saya tak tau macam mana cara pemilihan utk sains hayat atau sains fizikal...macam saya cakap kat dalam post ni..start bacth 2011/2012 dah takde sains hayat dan sains fizikal..ada 3 modul..maaf..saya tak dapat nak bantu pasal soalan awak ni..:)
batch saya dulu..kami dah masuk matrik baru tahu dapat aliran apa..

Anonymous said...

Kak , Uitm K. Pilah ok tak. sy dpt kat sana :)

La Tahzan said...

uitm kuala pilah ada 2 cawangan..kampus Beting dgn kampus Melang..Melang tu kampus lama..kalo x silap budak2 pra diploma blaja kat sana..kebanyakan bdk diploma semua belajar dekat kampus Beting..kampus Beting ni cantik..cawangan UiTM yang terbaru dan tercantik..ada satu fakulti je..kolej kediaman pulak rasanya sgt cantik dan selesa..rupa bentuk dia cam apartment..satu rumah ada 3bilik siap dgb ruang tamu..1bilik 2orang..ada rumah yang ruang tamu ada orang duduk..so sesebuah rumah tu ada antara 6 or 8 orang...tapi kedudukan kampus Beting ni memang kat pedalaman..tapi udara kat sini segar..selamat datang ke UiTM K.Pilah ye,,:)

zul said...

salam, dpt kos kejuruteraan mekanikal at uitm bkt mertajam, penang..kos nie peluang cerah x nk kje??

La Tahzan said...

wsalam..zul kalau pasal peluang pekerjaan tu saya xpasti lah..tapi daripada apa yang saya tahu..pelajar lepasan diploma biasa akan dapat jawatan sebagai pembantu jurutera..dan syarikat2 biasanya suka ambil lelaki sebab lelaki boleh tahan kerja2 yg tough dan lelaki ni tak pregnant..kalau ambil perempuan ni dorang mungkin akan rugi sebab terpaksa bayar gaji bila dorang pantang..lelaki biasa xde masalah..kalau perempuan peluang kerja dalam engineering ni kurang sikit kot..awak lelaki..insyaallah lebih cerah mungkin..allahualam..:) harap dapat membantu..

zul said...

thanks..membntu sgt2,

akmal said...

Dip mikrob ni ok x? Sbb skang ad pilihan ,samaada dip mikrob atau matriks, pastu most mmbr yg tanya kate ni kos byk perempuan je. Laki x amek? Btul ke?

La Tahzan said...

peluang kerja dalam kos ni saya tak pasti tapi kos ni membabitkan subjek bio dan menghfal..mmg ramai pelajar perempuan compare dgn lelaki..kalo awak masuk matrik pun utk modul yg ada bio mmg ramai perempuan drpd lelaki..lelaki lebih suka subjek fizik dan math...kelas saya pun mmg ramai bdk perempuan..dah lumrah kan..huhu..tgk la class aliran sains mmg ramai perempuan drpd lelaki..perkara biasa..
tapi kos ni kalau dapat pointer yg bagus boleh sambung ke perubatan atau pergigian..utk yg xsuka fizik dan math boleh lah amek kos ni..

izzati said...

Sem 6 nti latihan industri bermula mcm mne?

La Tahzan said...

sem 6 kita boleh pilih nak praktikal kat mana2 pun..biasa dkt hospital..mana2 pun boleh..ikut suka kita..

Anonymous said...

yg nurse tu mmg betul depa gaji dapat 8000 - 10000 sebulan tp kerja mmg teruk woo..12 jam syif ko..pastu kena jaga pak arab yang ramai jenis2 kasar dan kurang beradab mcm org malaysia ni..selalunya yg pergi tu pun bukan lama..ada yang pergi sebulan pun ada..pendek kata tak payah la kalo nak kerja negara arab ni..baik kerja malaysia jer..share pengalaman adik kerja jururawat gak..oh ya. diploma mikrobiologi ni ok jugak..lepasan diploma bidang ni leh mintak kerja di sektor kerajaan sebagai penolong pegawai sains. kalo diswasta byk syarikat pemakanan,perubatan perlukan.contohnya lab technician atau QC officer..gud luck..actually pengalaman awak lebih kurang saya gak..matrik-ijazah(dropout) upm -diploma kimia industri uitm

Anonymous said...

salam. saya nak tanya. kalau kimia dapat C atau D, boleh ke masuk matriks?

pipah said...

salam akak... akak praktikal kat mana aritu masa sem 6?
habis dip sambung mane?
sbb saya bru nk masuk sem5 kt beting ni haa.
heee Lo

Anonymous said...

Salam..akak ...klau sblom spm mohon matrik n amek kos sains...tp result akaun lagi oke..n physc n chem dapat c...boleh ke dpt mtrik ?

Ukhty Anisa said...

salam.....nk tanya kak...ni result spm saye.....bolehlahh...
Math = A+ , sejarah = A- , a.islam = A , add.math = B+ ,
bio/fizik = C+ , kimia = D ,

boleh ke masuk matriks?kalau kita dh apply matriks org kata tak boleh masuk form 6 kalau x dpt matriks,yeke?
tlg saya kak......syukran

emyraziz said...

akak saya dpat bio B+ and fizik B saya memang x suka fizik,,rasa2 dpt x msuk sains hayat??

WakKetari said...

assalamualaikum..nak tnya ni....bleh ker sambung medic dgn course ni?

Anonymous said...

salam afiqah

saya baru terbaca rintihan anda pada tahun 2011 sbb pointer matrikulasi rendah (blog sifu?).

tahniah sbb dpt masuk mikrobiologi uitm. hidup ini penuh dengan segala kemungkinan. teruskan perjuangan.

La Tahzan said...

wsalam...maaf semua...lame xjenguk blog...
utk yg tye ttg result utk masuk matrik...yg saya boleh jwb try je dulu apply...saya xtau macam mana pemilihan matrik..huhu..sbb saya pon student..utk makluman matrik mulai intake tahun 2011 dah xde sains hayat atau sains fizikal..ada modul 1,2 dan 3...xsame mcm kami dah...cube g lawat laman web matrik...ada makluman kat sana...

memang kos mikrob ni ad peluang utk masuk medik..tp amek masa yg lame...bukan dip mikrob je..tp dip sains, farmasi...ada senior kami yg lepasan dip sains mmg dpt sambung medik..dekat indon...

ttg apply matrik then xleh masuk form 6 tu..mmg btol..kalo name kita ada kat matrik mmg xdpt form 6..tp ada yang g dkt PPD dan apply jugak utk masuk form 6..cuba apply balik utk form 6 dkt ppd...boleh kot kalo usaha..

utk anonymous: time kasih atas kata2 semangat :) hee

Rafieq Roslan said...

Ingatkan mikrob n sains lagi pack :D
Gamaknya Comp Science gak laa paling banyak jumlah kredit hehe =_="
Kitorang minima 21 per sem T_T

Anonymous said...

ӏt's hard to come by well-informed people on this topic, but you seem like you know what you'гe
talκіng about! Thаnks

Also vіsіt my homеpage :: debt consolidation loans

Anonymous said...

When sοmeone wrіtes an entry he/she maintainѕ
thе imаge of a uѕeг іn hіѕ/heг minԁ that how a uѕer саn unԁerstand
іt. So thаt's why this post is perfect. Thanks!

Feel free to surf to my blog post ... instant fast loans

Anonymous said...

Hello to everу , as I am really eager οf reaԁing this web-site's post to be updated regularly. It contains good material.

Look into my web page ... cash fast loans

Anonymous said...

Ιt's actually a great and useful piece of information. I am happy that you simply shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

Here is my web site ... fast cash advance payday loan

Anonymous said...

I'm curious to find out what blog platform you have been working with? I'm eхpeгiencing ѕοme
minoг sеcurity issues with my
latest site anԁ I would like to find somеthing moгe ѕafe.
Do yοu have any гecοmmendations?


my homeρagе :: loans broker

Anonymous said...

I have read so many articles rеgarding the bloggeг loѵers
except this post is aсtuallу a good cоntent, κeep it up.


Vіsit my blog fast cash loans today

Anonymous said...

Excellent wау of telling, and goоd сontent
to take facts concerning mу presentation focus,
which і аm gοing to convey in college.



Also visіt my web-site; cash fast loan

Anonymous said...

Intеrеsting rеad, especially rерly numbег 4
I think it was. Woгth remembering.

my pаge; fast payout loans

izumi minho said...

salam akak !!!
sy bru jer tahu result upu ptg td !!!! n sy dapat dip microbiology kt uitm ... n matrix -sains-kedah ,,,, akak rasa yg mane lagi baik untk sy !!
cita2 dentis ~[pilihan pertama uia.. tp,x dpt !!! (seangkatan pon jadi le )
sy minat bio2 ne .. result bio spm pon ok la..
tp, bi memang teruk .hehe

Anonymous said...

Congratulations to уou for managіng to put up with
it fοr so long.

my weblog: fast online loans

Anonymous said...

If you're doing it too then I won't bother! Τhere's no sense doing the same thing all over.

Also visit my web-site - fast cash advance

Anonymous said...

A ѕaggу boob saiԁ to the otheг saggy boοb: 'If we don't get any supрort ѕοon, pеople might think we're nuts."

My blog post ... personal loans bad credit

Cahaya Syurga said...

Assalamualikum,,,nk tya law result 5A,,tp bi A- n then bio n addmaths dpt c+ tp physic n chemistry dpt c,,,agak2 ada pluang ke dpt dip.mikrobiologi nim law pohon??

Cahaya Syurga said...

Assalamualikum,,,nk tya law result 5A,,tp bi A- n then bio n addmaths dpt c+ tp physic n chemistry dpt c,,,agak2 ada pluang ke dpt dip.mikrobiologi nim law pohon??

speechless said...

assalamualaik...kalu amik diploma kt uitm dpt x elaun??

Post a Comment